Abdijbossen

De Volksabdij; toeristisch vertrekpunt in de natuur
Gelegen in de bosrijke omgeving van Ossendrecht is de Volksabdij uw geschikte vertrekpunt voor een wandel- of fietstocht, stedentrip naar Antwerpen of Bergen op Zoom, de Zeeuwse kust of grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide. De Volksabdij is sinds september 2013 officieel erkend als 'natuurpoort' door de provincie Noord-Brabant
'Abdijbossen' 40 hectare varieteit in natuur
Sinds december 2011 is de Volksabdij recreatieve toegangspoort van het uitgebreide natuurpark ‘De Zoom-Kalmthoutse Heide’ en sinds september 2013 een officiele natuurpoort van Brabant. Tevens is de Volksabdij gelegen in het gebied van de Brabantse Wal. 

Het 40 hectare privé bosgebied rondom de Volksabdij heet vanaf die tijd de ‘abdijbossen’. 
De abdijbossen bestonden vroeger voornamelijk uit heidegebied, bestaande uit duinvaaggrond met leemarm tot zwak lemig fijn zand. Sinds de oprichting van de abdij in de jaren ’30 werd er begonnen met het aanplanten van de bossen en het uitgraven van de drie vennen. De beplanting in die tijd werd meestal geschonken door diverse kwekerijen uit de omgeving. Daardoor ontstond een grote variëteit aan beplanting zoals de grove den, Corsicaanse den, zeeden en Amerikaans eik. 

Achter het restaurantgebouw is toendertijd een parkbos aangelegd met diverse hoogteverschillen, kronkelige paden en vijvers in Engelse stijl. 

In de loop der jaren heeft de flora en fauna zich kunnen ontwikkelen en uitbreiden. Momenteel hebben zich diverse diersoorten gesetteld in de abdijbossen, waaronder reeën, vossen en diverse roofvogels. Een bezoek aan de abdijbossen tijdens zonsopkomst is dan ook zeker aan te raden; de kans om dan één van deze dieren te spotten is rond die tijd het grootst. 

Om het natuurlijke evenwicht te herstellen, is er een overeenkomst aangegaan met Bosgroep Zuid Nederland. Zij zullen tussen 2011 en 2016 het gehele gebied gaan beheren. Inmiddels is er begonnen met het terug blootleggen van de heidegebieden, zodat deze zich weer in de natuurlijke vorm kan ontwikkelen.  Voor 2013 staat onder andere gepland het  herstellen van de begroeiing en kwaliteit van de vennen,  lanenonderhoud, herstellen padenpatroon in het parkbos en bosverjonging. 

Als recreatieve toegangspoort, zal er ook bekeken moeten worden hoe de diverse vormen van recreatie, ruiterpaden, wandelpaden en mountainbiken elkaar niet ‘voor de voeten lopen’.
Het gebruik van gemotoriseerde voertuigen zoals brommers en quads zijn in de abdijbossen niet toegestaan. 

In het gebied is inmiddels een wandelroute van het Grenspark, route 'abdij' uitgezet van 3 kilometer en een 5 kilomtere lange route 'Pauw'. De routes kunt u op papier ook afhalen bij onze receptie.

We nodigen iedereen van harte een bezoek te brengen aan de prachtige abdijbossen.  Vanzelfsprekend vragen we u vriendelijk afval niet in de natuur achter te laten. Wanneer u gebruik maakt van het gebied, voor bijvoorbeeld een uitgezette wandeltocht of mountainbikeroute, dient u dit van te voren schriftelijk aan te vragen.

Handige route-widget!
Op de website routesinbrabant.nl kunt u gemakkelijk zelf uw wandel- fiet- of mtb route uitzetten via de widget hieronder. Dat kan via de diverse knooppunten netwerken of speciaal gemaakte routes voor deze omgeving!