Het grenspark

Ontdek het gevarieerde grensoverschrijdend natuurgebied..
Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens ligt een aaneengesloten brok natuur van bijna 60 km². Het is een landschap van heide, vennen en landduinen waar broedvogels  als boomleeuwerik, nachtzwaluw en zwarte specht thuis zijn. Het maakt deel uit van het Natura-2000 netwerk, dat in heel Europa de belangrijkste natuurgebieden op duurzame wijze wil beschermen.

De Grensparkorganisatie is een vrijwillig samenwerkingsverband van eigenaren en beheerders. Vrijwillig, maar niet vrijblijvend. De beheerders en eigenaren, zowel overheden als particulieren, werken aan een gezamenlijk natuur- en waterbeheer. Recreatie, voorlichting en educatie worden daarbij niet vergeten.

Dit schitterende natuurgebied is ook een onvervangbare ademruimte voor zovele mensen, trouwe of toevallige bezoekers, van dichtbij of verder weg. Het ervaren van een natuurlijke omgeving is in onze verstedelijkte landen niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk een verademing. Voor wie met  open zintuigen het gebied intrekt, is er eindeloos veel te beleven en te ontdekken.

Het Grenspark is op meerdere plaatsen vrij toegankelijk, maar de uitgelezen toegangspoorten zijn: de Volksabdij (te Ossendrecht), De Vroente (te Kalmthout), Hemelrijk (te Essen) en Ravenhof/Moretusbos (te Putte/Stabroek). Bij deze toegangspoorten starten wandel- en fietsroutes en is uitgebreide informatie te verkrijgen over alles wat het park biedt. Er is een ruime parking aanwezig en er zijn voldoende pleisterplaatsen waar u kunt rusten en lekker kunt genieten van een drankje en een hapje. Bezoek de 4 poorten en ontdek hoe gebieden zo dichtbij, toch zo anders kunnen zijn!

Klik hier voor de website van het Grenspark voor meer informatie.

Ontdek het Grenspark vanaf de Volksabdij
De Volksabdij is als toegangspoort van het Grenspark de ideale startplaats voor uw wandel- of fietstocht. Vanaf de Volksabdij haakt u in op de 32 km lange fietsroute vanaf knooppunt 39. Ook start hier de wandelroute 'Abdij' van 2,5 km en de route 'Pauw' van 5 km. Bij de receptie kunt u de wandelkaart van het gehele Grenspark kopen en hebben we de fietsroute op papier.